Územní rozsah

S historickým územím Moravy hraničí na západě Čechy (v délce 344 km), na jihu rakouská spolková země Dolní Rakousy (v délce 201,24 km), na jihovýchodě pak slovenský Trnavský kraj, na východě slovenský Trenčínský kraj, na severovýchodě slovenský Žilinský kraj a České/Moravské Slezsko, na severu také České/Moravské Slezsko a na severozápadě pak území Polska – konkrétně Kladsko, kdysi součást Čech, dnes část Dolnoslezského vojvodství (20 km). Někdejší moravské enklávy ve Slezsku sousedí s polským Opolským vojvodstvím, které leží téměř celé v polské části Slezska.

Morava měla po staletí stálé hranice, které se měnily spíše ojediněle. Po vzniku Československa byly v roce 1920 k Moravě připojeny na základě Saint-germainské smlouvy oblasti Valticka a Moravsko-dyjského trojúhelníku/Dyjského rohu - Dyjského trojúhelníku, do té doby tzv. česká část Dolních Rakous.


Území Moravy v rozsahu z roku 1928 je v současnosti (od roku 2000) rozděleno mezi Jihomoravský kraj (celý kraj až na českou ves Jobova Lhota a výše zmíněná dolnorakouská území na jihovýchodní hranici), Moravskoslezský kraj (Osoblažsko, okolí Rýmařova, Nového Jičína a Frenštátu pod Radhoštěm; dále část Ostravy a Místek), Olomoucký kraj (vyjma téměř celého okres Jeseník), Kraj Vysočina (vyjma severní a západní části kraje), Zlínský kraj (celý kraj), Jihočeský kraj (okolí Dačic a Slavonic) a Pardubický kraj (okolí Svitav a Moravské Třebové).

Na historickém území Moravy leží i osada U Sabotů, která byla, spolu s některými dalšími neobydlenými pozemky, oddělena od zbytku Moravy úpravou česko-slovenské státní hranice. Od 25. července 1997 patří tato osada Slovensku a od září 1998 nese jako místní část obce Vrbovce název Šance.