Morava

Morava je zemí na východě České republiky. Je jednou ze tří historických zemí České republiky. Název země je odvozen od řeky Moravy. Jméno Morava je předslovanského původu. Má význam voda, močál. Na západě hraničí Morava s Čechami.

Na severu hraničí s polskou částí Kladska a s českým/moravským Slezskem. Na východě hraničí Morava se Slovenskem. Na jihu hraničí s Dolními Rakousy.

Největším městem Moravy je Brno. Jinými významnými sídly jsou Olomouc, která je vedle Brna druhým historickým hlavním městem Moravy a sídlem arcibiskupství, Ostrava (část Moravská Ostrava), Jihlava, Zlín a Kroměříž. Jihlava a Ostrava leží na bývalých zemských hranicích (moravsko-české a moravsko-slezské).

Většina území Moravy je tvořena pahorkatinami a vrchovinami. Nejvyšší horou je s výškou 1492 metrů nad mořem Praděd nacházející se v Hrubém Jeseníku. Dalšími významnými pohořími jsou Moravskoslezské Beskydy, Bílé Karpaty a Králický Sněžník. Od Čech Moravu odděluje Českomoravská vrchovina.

Nejdůležitějšími řekami jsou Morava, Dyje, Svratka, Bečva a Jihlava protékající rozsáhlými nížinnými oblastmi jižní a střední Moravy. Jedná se o Dyjsko-svratecký úval, Dolnomoravský úval a Hornomoravský úval.